Wykonanie
Pasta z
bobu ? Do niedawna te pyszne zielone nasionka występowały u mnie tylko w formie przegryzki z
solą i
masłem i nie wyobrażałam sobie ich w innej postaci. Skąd więc pomysł na pastę ? A no stąd, iż któregoś wieczoru, gdy Synek już spał, a Mąż był w pracy, pomyślałam ” 500g
bobu w lodówce tylko dla mnie, z
solą, z
masełkiem… ” długo nie myśląc zabrałam się za jego gotowanie. Oczywiście przeceniłam swoje możliwości, bo jednak pół kilo
bobu to sporo. Co więc zrobić z resztą? Jutro już nie będzie taki dobry… I tak od pomysłu do pomysłu, od myśli do myśli, powstała pasta z
bobu. Odpowiednie jej przyprawienie
daje niesamowity efekt, tak więc warto czasami pokombinować z nowościami.Składniki:250g
bobu1-2 łyżki
oliwy1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprzGotujemy
bób, studzimy i obieramy z łupinek.
Cebulę i
czosnek szklimy na patelni. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, rozdrabniamy blenderem i nasza pasta gotowa :) Najlepiej smakuje z ciepłymi grzankami i
pomidorem.
Kategorie: