Wykonanie
Bakłażan.
Bakłażan,
oberżyna,
gruszka miłości,
jajo krzewiaste i bakman. Pod takimi nazwami występuje ta
jagoda.
Bakłażan zaliczany jest do
owoców. Ma nawet swoje święto obchodzone 10 marca. W wielu krajach obchodzi się Święto Bakmana, któremu towarzyszy zwyczaj jedzenia dużej ilości
bakłażanów. Istnieje dużo odmian tych
owoców, występujących w różnych barwach.
Bakłażana nie obieramy ze skóry. Pokrojonego solimy i skrapiamy
cytryną w celu pozbycia się goryczki .Możemy go smażyć, grillować, zapiekać, panierować. Jako że nie należy do szczególnie aromatycznych, często łączymy go z innymi warzywami,
mięsem czy też
ryżem.1
bakłażan100g
sera pleśniowego typ blue2
pomidory1 łyżka
ziół prowansalskichsóloliwaBakłażan przekroić w plastry 0,5 cm ,połączone przy szypule. Zacząć 3cm od szypuły.Plastry posolić i pozostawić na 0,5 h, następnie osuszyć papierem kuchennym. Nacięte plastry, rozłożyć w wachlarzyk, skropić
oliwą i poukładać
ser i
pomidory. Posypać
solą i
ziołami prowansalskimi. Na każdy
pomidor dodać jeszcze kilka kropel
oliwy.Ułożyć w maczaniu do zapiekania. Zapiekać w temp. 200oC około 15 – 20 minut. Jeżeli ktoś lubi bardziej przypieczony, przedłużyć czas zapiekania.