Wykonanie
Robię dziś bak ł a ż ana pieczonego w piekarniku, nadziewanego farszem ry ż owo-
pomidorowym. To lekka, pyszna w smaku potrawa kuchni wegetaria ń skiej, fajny pomys ł na obiad lub na imprez ę .... To mój idealny przepis na wiosnę - na szybki obiad lub gorącą kolację. Pieczonego
bakłażana podaję z
oliwą z oliwek. Można go udekorować listkami świeżej
bazylii i posypać tartym
parmezanem. Bardzo lubię ten przepis, bo jest super prosty i szybki, a danie efektowne. Za oknem wiosna i maj - nie marnuj czasu na długie i skomplikowane gotowanie! M am dziś gości na obiedzie, podam gorące
bakłażany prosto z pieca na stół, z kieliszkiem
białego wina ....Sk ładniki na 4 osoby : 4
bakłażany + 300 g
pomidorów + 280g ry żu jaśminowego, 4 łyżki
oliwy z oliwek, 2 łyżeczki
suszonego oregano,
sól Przygotowanie:Bak łażany: umyj, przekr ój wzd łu ż na p ó ł. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka
bakłażan ów, zostawiaj ąc ścianki ł ódeczki o grubo ści 4-5 mm. Wydrążone ł ódeczki posyp obficie sol ą morską drobno-ziarnistą i odstaw w
solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz
bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Przygotuj farsz: pozosta ły miąższ z
bakłażana pokr ój w drobn ą kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością
wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Pomidory: sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę. Przeł ó ż do rondla z duszonym
bakłażanem, dodaj
suszone oregano, szczyptę
soli i
oliwę z oliwek. R yż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przesyp go do farszu i dobrze wymieszaj. Ł ódeczki nape łnij farszem warzywno-
ryżowym i przeł ó ż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Podawaj gorące.