Wykonanie
Pin It
Grillowane
bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania.Składniki:1
bakłażan10 dag
fety1
pomidoroliwa z oliweksól, świeżo zmielony
pieprzsuszone oregano,
bazyliaWykonanie:
Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego, co kto ma po ręką :-).
Bakłażana smarujemy
oliwą z tej strony (najwygodniej będzie pędzelkiem), którą będzie smażony. Smażymy go 2-3 minuty na dość mocnym ogniu. Teraz smarujemy
oliwą wierzch warzywa i przekładamy na drugą stronę, smażymy. Przyprawiamy
solą i
ziołami. Znowu odwracamy,
chwlię smażymy i jeszcze raz odwracamy.Pamiętajmy o każdorazowym smarowaniu
bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy go zbyt obficie,
bakłażan niestety wchłania każdą ilość tłuszczu...Gdy
bakłażan już jest miękki kładziemy na niego
fetę i pokrojonego w plastry
pomidora.Smacznego :-)