Wykonanie
Hokkaido chodziła za mną od dłuższego czasu. Długo nie miałam pomysłu, gdzie
mogę ją u nas kupić. Na ratunek przybył mój tato, który usłyszawszy, że poszukuję konkrentej odmiany, następnego dnia uraczył mnie śliczną intensywnie
poamrańczową dynią o prawie-japońskiej nazwie :) Zaskoczyła mnie twardość skóry u surowej dyni - czytałam wcześniej, że nie trzeba jej obierać, a tu ledwo mogłam nóż wbić... Ale rzeczywiście - po upieczeniu skóra jest bardzo miękka i smaczna.
Składniki:10 łyżek
oliwy z oliwek2 ząbki cozsnkususzona
bazyliasuszone oreganosólpieprzSposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem i suszonymi
ziołami oraz
solą i
pieprzem.
Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki za pomocą łyżki. Pokrój w półpastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek dyni posmaruj z obu stron
oliwą i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 200 st. około 25 minut. Tak przygotowana
dynia może zastąpić
ziemniaki na obiad, może też być samodzielnym daniem dla wegetarian.