ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia hokkaido

Pieczona dynia hokkaido

nazwa

Wykonanie

Hokkaido chodziła za mną od dłuższego czasu. Długo nie miałam pomysłu, gdzie mogę ją u nas kupić. Na ratunek przybył mój tato, który usłyszawszy, że poszukuję konkrentej odmiany, następnego dnia uraczył mnie śliczną intensywnie poamrańczową dynią o prawie-japońskiej nazwie :) Zaskoczyła mnie twardość skóry u surowej dyni - czytałam wcześniej, że nie trzeba jej obierać, a tu ledwo mogłam nóż wbić... Ale rzeczywiście - po upieczeniu skóra jest bardzo miękka i smaczna.
Składniki:
10 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki cozsnku
suszona bazylia
suszone oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem. Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i wydrąż pestki za pomocą łyżki. Pokrój w półpastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek dyni posmaruj z obu stron oliwą i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piecz w 200 st. około 25 minut. Tak przygotowana dynia może zastąpić ziemniaki na obiad, może też być samodzielnym daniem dla wegetarian.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/12/pieczona-dynia-hokkaido.html