Wykonanie
4
sznycle cielęce po 180 gramów4 cienkie plastry
szynki wędzonej4 plastry
sera grojer (ementaler, gouda )
Sól,
pieprz do smakuPanierka:½ szklanki
mąki2
jajka½ szklanki
bułka tartaRozbić sznycle przez folię, tak by powstały duże cienkie okrągłe kotlety. Oprószyć
solą i
pieprzem. Położyć na każdej połówce plasterek
szynki i plasterek
sera. Przykryć drugą połową sznycla, docisnąć i panierować w
mące,
jajku i
bułce tartej. Mniej wprawnym kucharzom proponuję spięcie wykałaczką.Smażyć najlepiej na sklarowanym
maśle, ew. na
maśle z dodatkiem
oleju na jasnozłoty kolor.Wstawić na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 oC.Cordon bleu (wym. kordon ble) jest to danie cenione przez smakoszy na całym świecie. Francuska nazwa potrawy – błękitna wstęga . Nazwa pochodzi od odznaczenia jakie ustanowił we Francji król Henryk III. Z początku otrzymywali ją Kawalerowie Świętego Ducha, ale później również inni. Ludwik XV uhonorował nim kucharkę swojej metresy. Cordon bleu występuje również pod nazwą kotlet szwajcarski i najprawdopodobniej stamtąd pochodzi. Potrawa ta robiona jest również z drobiu i ze
schabu, a oprócz
szynki i
sera do dają np. listki
bazyli,
sos pesto, kawałki
masła.