Wykonanie
Kieszonki z
grzybami to bardzo pyszne, szybkie i efektowne danie. Uwielbiam delikatny
filet z kurczaka, który jest dla mnie bardzo uniwersalną bazą do wielu potraw. Dziś przedstawiam połączenie z leśnymi
grzybami zza płota. : )
Składniki na 4 porcje:2
filety z piersi kurczaka30 dag
pieczarek (mogą być
grzyby leśne - u mnie wariant z kozakami i
prawdziwkami : ) )1 duża
cebula4 wąskie plastry
seramasło2
jajkamąkabułka tartasól,
pieprzPrzygotowanie:Filety przecinamy wzdłuż. Każdą połowę lekko rozbijamy tłuczkiem (tak, by nie powstały dziury). Posypać
solą,
pieprzem.
Grzyby podsmażyć z
cebulą, doprawić do smaku. Farsz
grzybowy nałożyć na część fileta. Na to kładziemy kawałek
masła i
sera. Wolną częścią przykrywamy składniki, tworząc kieszonkę. Aby się nie rozpadła, spinamy wykałaczką po bokach. Następnie panierujemy kolejno w
mące,
jajku i na koniec w
bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor (ja użyłam do tego frytownicy).
Zasiadamy do stołu i delektujemy się smakiem chrupiących kieszonek : )