ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z ryżem i szpinakiem i parówka z serem

Tartaletki z ryżem i szpinakiem i parówka z serem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio brak czasu spowodował, iż czasem uciekam do prostszych pomysłów na obiad, i dzisiaj chciałbym się z Wami podzielić jednym z nich. Ryż ze szpinakiem i śmietaną, miałem okazję jeść kiedyś
u mojej cioci w Niemczech od tam tego czasu stał się jedną z moich ulubionych potraw, dlatego też dzisiaj zrobimy tartaletki z ryżem i szpinakiem i parówkę z serem. Prosty obiad, kolacja albo przekąska, dobrze sprawdzi się, gdy pomysłu Nam brak.
Potrzebne Nam będą:
Składniki na danie dla 3 osób
Potrzebne Nam będą:
Parówka z serem
3 parówki drobiowe lub wieprzowe
3 plasterki żółtego sera
ketchup
Tartaletki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 kostki masła
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
torebka ryżu
mrożony szpinak
masło
jogurt naturalny
pieprz
czosnek
sól
mieszanka suszonych przypraw
Do naczynia dodajemy mąkę, masło, wodę i szczyptę soli i wyrabiamy
do uzyskania jednolitej masy. Następnie wylepiamy ciastem nasmarowane masłem foremki i wkładamy piekarnika nagrzanego
do 200 stopni na około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie, ryż gotujemy w osolonej wodzie, natomiast w rondlu smażymy na maśle czosnek, następnie dodajemy mrożony szpinak. Do podsmażonego szpinaku dodajemy przyprawy i jogurt naturalny, po czym mieszamy z ugotowanym ryżem.
Upieczone tartaletki po ostygnięciu wyjmujemy z foremek i wypełniamy ryżem ze szpinakiem. Parówki nacinamy wzdłuż i umieszczamy z nacięciu żółty ser i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na około 8 minut. Na koniec jeszcze tylko ketchup i można zajadać.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/02/tartaletki-z-ryzem-i-szpinakiem-i.html