Wykonanie
Ostatnio brak czasu spowodował, iż czasem uciekam do prostszych pomysłów na obiad, i dzisiaj chciałbym się z
Wami podzielić jednym z nich.
Ryż ze
szpinakiem i
śmietaną, miałem okazję jeść kiedyśu mojej cioci w Niemczech od tam tego czasu stał się jedną z moich ulubionych potraw, dlatego też dzisiaj zrobimy tartaletki z
ryżem i
szpinakiem i
parówkę z
serem. Prosty obiad, kolacja albo przekąska, dobrze sprawdzi się, gdy pomysłu Nam brak.Potrzebne Nam będą:
Składniki na danie dla 3 osóbPotrzebne Nam będą:
Parówka z
serem3
parówki drobiowe lub wieprzowe3 plasterki
żółtego seraketchupTartaletki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 kostki
masła4 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie:torebka
ryżumrożony szpinakmasłojogurt naturalnypieprzczosneksólmieszanka suszonych przyprawDo naczynia dodajemy
mąkę,
masło,
wodę i szczyptę
soli i wyrabiamydo uzyskania jednolitej masy. Następnie wylepiamy
ciastem nasmarowane
masłem foremki i wkładamy piekarnika nagrzanegodo 200 stopni na około 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie,
ryż gotujemy w osolonej wodzie, natomiast w rondlu smażymy na
maśle czosnek, następnie dodajemy
mrożony szpinak. Do podsmażonego
szpinaku dodajemy
przyprawy i
jogurt naturalny, po czym mieszamy z ugotowanym
ryżem.
Upieczone tartaletki po ostygnięciu wyjmujemy z foremek i wypełniamy
ryżem ze
szpinakiem.
Parówki nacinamy wzdłuż i umieszczamy z nacięciu
żółty ser i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na około 8 minut. Na koniec jeszcze tylko
ketchup i można zajadać.