Wykonanie
Bardzo lubię te pierogi, w
sumie naprawdę nie wiem dlaczego tak rzadko je robię, może dlatego, że moje chłopaki najbardziej lubią te z
mięsem..? :))Pierogi są bardzo syte, aromatyczne i na pewno Wam zasmakują :))
450 gram
mrożonego szpinaku lub 350 świeżego200 gram
twarogu półtłustego4 kopiaste łyżka
sera żółtego startego drobno3 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 łyżki
masła do podsmażenia
szpinakuciasto:0,5 kg
mąki pszennej2 łyżki
olejuszklanka mocno ciepłej
wody0,5 łyżeczki
solimasełko
czosnkowe:0,5 kostki
masła i 2 ząbki
czosnkuZ
maki,
wody,
oleju i
soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć sok, podsmażyć na masełku z rozgniecionym
czosnkiem, poddusić parę minut, odstawić z ognia i lekko schłodzić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę
twaróg i starty na drobnych oczkach
ser żółty, doprawić
sola i
pieprzem.Ciasto wałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać, gotować w lekko osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.W tym czasie na patelni roztopić
masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek, wymieszać, polewać pierożki na talerzach.