ßßß Cookit - przepis na pierogi ze szpinakiem, twarogiem i żółtym serem

pierogi ze szpinakiem, twarogiem i żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię te pierogi, w sumie naprawdę nie wiem dlaczego tak rzadko je robię, może dlatego, że moje chłopaki najbardziej lubią te z mięsem..? :))
Pierogi są bardzo syte, aromatyczne i na pewno Wam zasmakują :))
450 gram mrożonego szpinaku lub 350 świeżego
200 gram twarogu półtłustego
4 kopiaste łyżka sera żółtego startego drobno
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła do podsmażenia szpinaku
ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki oleju
szklanka mocno ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
masełko czosnkowe:
0,5 kostki masła i 2 ząbki czosnku
Z maki, wody, oleju i soli zagnieść elastyczne ciasto, odstawić pod przykryciem na 20 minut.
Szpinak rozmrozić na sicie, odcisnąć sok, podsmażyć na masełku z rozgniecionym czosnkiem, poddusić parę minut, odstawić z ognia i lekko schłodzić. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę twaróg i starty na drobnych oczkach ser żółty, doprawić sola i pieprzem.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać kółeczka, nakładać farsz, dokładnie zlepiać, gotować w lekko osolonym wrzątku około 5 minut od wypłynięcia.
W tym czasie na patelni roztopić masło, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, polewać pierożki na talerzach.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/pierogi-ze-szpinakiem-twarogiem-i-zotym.html