ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze Szpinakiem

Pierogi ze Szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Szpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem sera białego s ma kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.
450 g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
duża cebula
3 ząbki czosnku
300 g mrożonego szpinaku
300 g białego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
ok. 40 g masła
mała cebula + masło (do okraszenia)
Pierogi ze Szpinakiem - Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy.
Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.
Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.
Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.
Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Pierogi polewamy podsmażoną cebulką z masłem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/04/pierogi-ze-szpinakiem.html