Wykonanie
Szpinak często nie jest kojarzony z idealnym smakiem i wręcz odstrasza. Jednak odpowiednio doprawiony, z dodatkiem
sera białego s ma
kuje wyśmienicie, a stanowiąc farsz na pierogi tworzy ciekawą i pożywną potrawę.
450 g
mąki pszennejszklanka ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
soliduża
cebula3 ząbki
czosnku300 g
mrożonego szpinaku300 g
białego serasól,
pieprz,
gałka muszkatołowaok. 40 g
masłamała
cebula +
masło (do okraszenia)Pierogi ze
Szpinakiem - Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle.Następnie dodajemy posiekany
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy
szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej
wody. Studzimy.
Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego
szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.Po tym czasie cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki.Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi.Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem ok. łyżki
oleju. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów, następnie zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.Pierogi polewamy podsmażoną
cebulką z
masłem.