Ostatnio bardzo chętnie używam w kuchni szpinaku. Jednym z dań, którego jest składnikiem są kluski z białym serem. Na pierwszy rzut oka przypominają gnocchi ze szpinakiem, jednak mają zupełnie inny smak. Po zjedzeniu dość łatwo się domyślić, że mają w składzie biały ser.Kluseczki są miękkie i aromatyczne. Ich przygotowanie jest dość łatwe.Świetnie pasuje do nich czosnek podsmażany na maśle.Składniki na 40 sztuk:300g białego sera150g mąki pszennej pełnoziarnistej180g mrożonego szpinakucebulałyżka masła3 ząbki czosnkusólpieprzpieprzziołowyNa patelni roztapiamy masło. Podsmażamy na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szpinak. Gdy całkowicie się rozmrozi, dorzucamy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzemziołowym.Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ser przeciśnięty przez praskę, podsmażony szpinak, trochę soli i pieprzu. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na tacce posypanej mąką, aby kluski się nie przykleiły.Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.Podajemy z czosnkiem podsmażonym na maśle.Smacznego:)