ßßß Cookit - przepis na Kluski ze szpinakiem

Kluski ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio bardzo chętnie używam w kuchni szpinaku. Jednym z dań, którego jest składnikiem są kluski z białym serem. Na pierwszy rzut oka przypominają gnocchi ze szpinakiem, jednak mają zupełnie inny smak. Po zjedzeniu dość łatwo się domyślić, że mają w składzie biały ser.
Kluseczki są miękkie i aromatyczne. Ich przygotowanie jest dość łatwe.
Świetnie pasuje do nich czosnek podsmażany na maśle.
Składniki na 40 sztuk:
300g białego sera
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
180g mrożonego szpinaku
cebula
łyżka masła
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Na patelni roztapiamy masło. Podsmażamy na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy szpinak. Gdy całkowicie się rozmrozi, dorzucamy czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Szpinak przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy ser przeciśnięty przez praskę, podsmażony szpinak, trochę soli i pieprzu. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na tacce posypanej mąką, aby kluski się nie przykleiły.
Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy z czosnkiem podsmażonym na maśle.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/02/kluski-ze-szpinakiem.html