Wykonanie
Zupa cebulowa w nowym zaskakująco pysznym wydaniu. Mistrzem w jej przygotowaniu jest mój 9 letni syn Kapi ,więc i tym razem zupa wyszła z pod jego "chochli" Należy ona do moich ulubionych , kremowa aksamitna ,
maślana, a dzięki dodatkowi
czosnku mocno rozgrzewająca.Z
czosnku możecie zrezygnować, ale nie rezygnujcie z
masła, które obok
cebuli jet podstawą tej pysznej zupy.
6
cebul4 ząbki
czosnkukostka
masła2-2,5 litra
wody1,5 łyżki
mąki pszennejsólpieprzdodatkowo4 kromki
pieczywa tostowegoew starty
żółty serPieczywo pokroić na kostkę i przygotować z niego grzanki.
Cebulę i
czosnek należy obrać i drobno posiekać.Na patelni rozpuścić łyżę
masła i podsmażyć
cebulę na złoty kolor. Do
cebuli dodać
mąkę i dokładnie rozmieszać,a by nie porobiły się grudki.Podsmażona
cebulę przełożyć do garnka dodać
czosnek sól pieprz kostkę
masła i zalać
wodą. Gotować ok 25 minut.Po przestudzeniu zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Zupę podawać z grzankami i ew odrobiną
żółtego sera.