Wykonanie
Klasyka letniego obiadu :)



5 - 6 sporych
paprykfarsz:700 gramów mielonej
wieprzowiny100 gramów
ryżu2 ząbki
czosnku2 średnie
cebule3 łyżki
koncentratu pomidorowegosól,
słodka papryka,
czarny pieprzzalewa:250 ml
bulionu warzywnego lub drobiowego100 gramów drobno startego
żółtego seraRyż gotujemy w lekko osolonej wodzie, lekko studzimy.
Mięso przysmażamy z posiekaną
cebulką, dodajemy
przyprawy, smażymy jeszcze około 10 minut, na końcu dodajemy koncentrat, mieszamy dokładnie i dalej smażymy do połączenia składników.


Farsz lekko studzimy, następnie dodajemy ugotowany
ryż, mieszamy.

Z
papryk odcinamy wierzchy i wydłubujemy gniazda nasienne, wypełniamy je farszem, przykrywamy "czapeczkami".


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy
papryki i pieczemy około 50 minut.UWAGA: Po około 20 minutach od początku pieczenia zdejmujemy czapeczki by się nie spiekły zanadto.Na około 5 - 8 minut przed końcem pieczenia farsz posypujemy
startym serem i pieczemy do rozpuszczenia
sera.