Wykonanie
Przygotowanie gołąbków w klasycznej formie jest czasochłonne. Wymaga sporo cierpliwości i nakładu pracy. Taka zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach jest znacznie szybsza w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Dobrze przyprawiony
mięsny farsz z
ryżem i
pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście
kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne. Gęsty, lekko słodki
sos pomidorowy świetnie podkreśla smak pozostałych składników. Zapewniam Was, że taka zapiekanka zasmakuje dorosłym miłośnikom domowych gołąbków oraz dzieciakom. Jeśli szukacie przepisu na tradycyjne gołąbki znajdziecie go tutaj, a dla niecierpliwych polecam przepis na szybkie gołąbki bez zawiania (klik).

Składniki:1 mała główka
kapusty500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego300 g
pieczarek200 g
ryżu (u mnie basmati)1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowegosól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)2 łyżki suszonego
majeranku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
masła (do wysmarowania formy)Sos:500 g
przecieru pomidorowego200 ml domowego
bulionu warzywnego2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegosól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)1 ząbek
czosnkucukier (do smaku)Dodatkowo:150 g startego,
żółtego sera np. gouda


Z
kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki
pieczarki. Smażyć do odparowania
wody. Dodać
mięso mielone, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
pieprz,
majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do
mięsa i
pieczarek. Całość wymieszać.Sos: W rondlu zagotować
bulion z
przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą,
pieprzem i
cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.Naczynie do zapiekania wysmarować
masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści
kapusty, dodać 1/2
ryżu z
mięsem, kolejną warstwę
kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście
kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty,
żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym
sosem pomidorowym. Smacznego!