Wykonanie
Tak, wiem, zarzekałam się, że dziś cały dzień nic nie
będę robiła poza leżeniem na kanapie przy wentylatorze, ale wyszłam do ogródka i znalazłam dwie piękne
cukinie, a że miałam w lodówce
paprykę i
pomidory postanowiłam wyczarować leczo.potrzebne składniki:500 g
kiełbasy śląskiej,200 g
boczku wędzonego,1-2 średnie
cukinie,4-5
pomidory,2-3
papryki (najlepiej w różnych kolorach),2 spore
cebule,2 ząbki
czosnku,tłuszcz do smażenia (niewiele, bo wytopi się z
kiełbasy i
boczku),1 szklanka
bulionu warzywnego0,5 słoiczka
koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka.
Kiełbasę kroimy w półplasterki a
boczek w kostkę, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy.Następnie dodajemy
cebulę pokrojona grubą kostkę i
paprykę pokrojoną w średnie paseczki.Kiedy
papryka zmięknie dodajemy
cukinię pokrojona w kostkę i podlewamy rosołem.Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodajemy
pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy i dusimy około pół godziny od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając rosołem.Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i
czosnek przeciśnięty przez praskę, gotujemy jeszczechwilkę i gotowe :)