Wykonanie
Bardzo lekkie, wilgotne i nie zapychające ciacho. Stworzone z myślą o dzieciach, co prawda starszych, ale łasych na nowe doznania smakowe i wzrokowe, podobno zniknęło w mgnieniu oka, więc nie tylko ja polecam :)
biszkopt:3
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 łyżka (z górką) ciemnego
kakao4 kopiaste łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru z
wanilią0,5 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli do
białekponcz:0,5 szklanki
wody z sokiem z 1/3
cytryny1 kopiasta łyżeczka
cukrukrem
kakaowy:400 gramów
śmietany kremówki2 kopiaste łyżki
kakao3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 płaska łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki gorącej
wodygalaretka wiśniowa:2 paczuszki
galaretki wiśniowej0.75 litra gorącej
wodymasa śmietanowa:400 gramów
śmietanki kremowej 30%2 łyżki
cukru pudru80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)3/4 łyżki
żelatyny + 1/3 szklanki gorącej
wodywarstwa niebieska:2 paczki
galaretki turkusowej (Wodzisław)1 litr gorącej
wodykleksy:200 gramów
śmietanki kremowej 30%1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
żelatyny + 4 łyżki gorącej
wodyreszta kolorowej posypki
Biszkopt.
Żółtka oddzielamy od
białek, dosypujemy szczyptę
soli, ubijamy je na sztywno,
potem dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy około minuty, następnie dodajemy
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do "suchego patyczka", u mnie około 22 minut. Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki. Nasączamy ponczem (dość obficie).Teraz robimy krem
kakaowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder,
kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.Do schłodzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy,
potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.Krem od
razy wykładamy na
biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem
kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.Teraz zabieramy się za krem
śmietanowy.
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą
śmietanową, wsypujemy cukiereczki, mieszamy delikatnie łyżką.Wykładamy ją na zastygniętą
galaretkę wiśniową, wyrównujemy powierzchnię (
łopatką lub przy użyciu
skrobki cukierniczej). Odstawiamy do lodówki.Dwie niebieskie
galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy je na zastygnięty krem
śmietanowy i odstawiamy do lodówki.Kleksy
śmietanowe.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, schładzamy ją do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, słodzimy, miksujemy, dodajemy zahartowaną
żelatynę, miksujemy. Następnie czekamy około 10 minut dopóki
żelatyna nie zacznie tężeć. Kiedy uzyska ten stan przekładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto, posypujemy resztą
cukierków, odstawiamy na parę godzin do lodówki.