Wykonanie
Bardzo mnie zachwyciło wyglądem to ciasto, że postanowiła go wypróbować. Niestety chyba dodałam za dużo posypki cukrowej i lekko się rozwarstwiła masa śmietanowa, ale i tak było pyszne.Podpatrzone tutaj .
Biszkopt:3
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej tortowej1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao4 kopiaste łyżki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli do
białekWykonanie:
Żółtka oddzielamy od
białek, dosypujemy szczyptę
soli, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy około minuty, po czym dodajemy
żółtka,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao, ucieramy do połączenia składników na średnich obrotach miksera.Kwadratową blaszkę o
boku 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do "suchego patyczka". Ciasto schładzamy, odrywamy od papieru (później będzie nam łatwiej kroić) i wkładamy znów z papierem do blaszki.Poncz:1/2 szklanki
wody z sokiem z 1/3
cytryny1 kopiasta łyżeczka
cukruWykonanie:Składniki ponczu mieszamy, a następnie dość obficie nasączamy ciasto.Krem
kakaowy:400 gramów
śmietany kremówki2 kopiaste łyżki
kakao3 kopiaste łyżki
cukru pudru1 płaska łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki gorącej
wodyWykonanie:
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder,
kakao, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.Do schłodzonej
żelatyny dodajemy 2 łyżki masy,
potem wlewamy całość do kremu i miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.Krem od razu wykładamy na
biszkopt, wyrównujemy powierzchnię, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Galaretka wiśniowa:2 paczuszki
galaretki wiśniowej0.75 litra gorącej
wodyWykonanie:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy delikatnie na zastygnięty krem
kakaowy. Wkładamy ponownie do lodówki do zastygnięcia.Masa śmietanowa:400 gramów
śmietanki kremowej 30%2 łyżki
cukru pudru80 gramów posypki cukrowej kolorowej (pałeczki)1 łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki gorącej
wodyWykonanie:
Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, schładzamy do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubijamy na pół sztywno, dodajemy
cukier puder, miksujemy króciutko.
Żelatynę hartujemy jak poprzednio i łączymy z masą
śmietanową, wsypujemy cukiereczki, mieszamy delikatnie łyżką.Wykładamy ją na zastygniętą
galaretkę wiśniową, wyrównujemy powierzchnię (
łopatką lub przy użyciu
skrobki cukierniczej). Odstawiamy do lodówki.Warstwa niebieska:2 paczki
galaretki turkusowej (Wodzisław)1 litr gorącej
wodyWykonanie:Dwie niebieskie
galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wylewamy je na zastygnięty krem
śmietanowy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!