ßßß Cookit - przepis na Ciasto Bajka

Ciasto Bajka

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne zwłaszcza dla lubiących masy z kremówki i galaretkę w cukrze :). Przepis oczywiście z książki 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Składniki :
Biszkopt ciemny :
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki maki pszennej
3 łyżeczki kakao
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa :
1 l śmietany kremówki 36 %
8 łyżeczek żelatyny
40 dag galaretki w cukrze
2 łyżki cukru pudru
Opis wykonania :
Biszkopt ciemny :
Polecam wykonanie na 2 razy czyli z połowy proporcji, duża blaszka 24x38 cm.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wyrównujemy. Pieczemy 15 minut w 180 C. To samo z drugim plackiem.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, dodajemy przesiana i wymieszaną z proszkiem mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Masa :
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku dokładnie rozrabiamy odstawiamy. Galaretkę kroimy w kosteczkę .Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder, wlewamy letnią żelatynę dokładnie mieszamy, wsypujemy galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Przełożenie:
Biszkopt ciemny - masa - biszkopt jasny - masa - biszkopt ciemny - cieniutka warstwa masy - lukier zielony gotowy .Odstawiamy na 3- 4 godziny do lodówki.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/10/ciasto-bajka.html