Wykonanie
Bardzo smaczne zwłaszcza dla lubiących masy z kremówki i
galaretkę w cukrze :). Przepis oczywiście z książki 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji.
Składniki :
Biszkopt ciemny :6
jajek1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
maki pszennej3 łyżeczki
kakaoBiszkopt jasny:3
jajka1/2 szklanki
cukru kryształu1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa :1 l
śmietany kremówki 36 %8 łyżeczek
żelatyny40 dag
galaretki w cukrze2 łyżki
cukru pudruOpis wykonania :
Biszkopt ciemny :Polecam wykonanie na 2
razy czyli z połowy proporcji, duża blaszka 24x38 cm.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodajemy
cukier i
żółtka.
Mąkę pszenna mieszamy z proszkiem i
kakao przesiewamy. Dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wyrównujemy. Pieczemy 15 minut w 180 C. To samo z drugim plackiem.
Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywno dodajemy
cukier i
żółtka, dodajemy przesiana i wymieszaną z proszkiem
mąkę. Wszystko delikatnie mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 C.Masa :
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku dokładnie rozrabiamy odstawiamy.
Galaretkę kroimy w kosteczkę .
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy
cukier puder, wlewamy letnią
żelatynę dokładnie mieszamy, wsypujemy
galaretkę i delikatnie mieszamy łyżką.Przełożenie:
Biszkopt ciemny - masa -
biszkopt jasny - masa -
biszkopt ciemny - cieniutka warstwa masy -
lukier zielony gotowy .Odstawiamy na 3- 4 godziny do lodówki.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy