Wykonanie
To mocno
kakaowe ciasto jest ciemne jak noc, stąd zapewne jego nazwa "NOCKA".Wbrew pozorom ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ten dość długi wpis nie wynika z dużej ilości wykonywanych czynności, ale z dodatkowych informacji, które dla początkujących mogą okazać się niezbędne.Ciasto NOCKA jest bardzo smaczne, delikatne, niezbyt słodkie, a połączenie smaków
czarnej porzeczki i
czekolady jak najbardziej
trafne.Przepis, który nieznacznie zmodyfikowałam pochodzi z ulubionego przeze mnie miesięcznika Babeczka nr 2/2008.
Składniki ciasta
biszkoptowego (forma o wym. 28x40 cm):3
jajka3 łyżki
cukru1½ łyżki
mąki pszennej1½ łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki kremu :1l
śmietanki kremowej do ciast i deserów 30%5 - 6 łyżek
cukru pudru5 - 6 łyżek
kakao5 łyżeczek
żelatyny1/3 szklanki zimnej przegotowanej
wodySkładniki warstwy galaretkowej :4 opakowania
galaretki o smaku
czarnej porzeczki1½ l wrzącej
wodydodatkowo :1 tabliczka
gorzkiej czekoladyWykonanie ciasta
biszkoptowego :Obie
mąki dokładnie mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy robotem ręcznym na sztywną pianę, powoli wsypujemy
cukier, a następnie po 1
żółtku. Pod koniec wsiewamy małymi porcjami przygotowaną wcześniej mieszankę mączno-
kakaową i delikatnie mieszamy łyżką lub robotem ręcznym na zmniejszonych obrotach.Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (28x40cm) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, jeżeli tak, to wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 2 - 3 minutach wyjmujemy z piekarnika. Następnie wyjmujemy z formy, odciągamy brzegi papieru (ciasto wówczas nie
kurczy się) i po lekkim przestudzeniu zdejmujemy papier do pieczenia.Przygotowanie
galaretki :4 opakowania
galaretki rozpuszczamy w 1½ litra wrzącej
wody i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Rozlewamy do dwóch naczyń (np. słoików) po równej części. Zwracamy uwagę, aby za dużo nie stężała. Powinna być gęsta, ale dająca się wylać i rownomiernie rozprowadzić.Wykonanie kremu :Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami
cukier, wsiewamy porcjami
kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się
żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.Przekładanie ciasta :Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy
galaretkę z jednego słoika (naczynia).Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej
żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę
galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać
galaretkę.Na krem wylewamy
galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej
żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na
galaretkę i schładzamy w lodówce.Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej
czekolady.
Polecam również :