ßßß
biszkopt :3 jaja2,5 kopiastej łyżki mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru1,5 łyżki ciemnego kakaomasa jabłkowa:1 kg kwaśnych jabłek1,5 opakowania galaretki ( u mnie agrestowa)masa śmietanowa:250 - 300 ml śmietany kremówki 30%1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku2 łyżki cukru pudruponcz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z połowy cytryny (ja nasączałam sokiem z pigwowca)Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Schładzamy, nasączamy ponczem.
Jabłka obieramy, koimy na grubsze plastry, podlewamy 1/4 szklanki wody, podsmażamy do zredukowania soku, zestawiamy z gazu, zasypujemy galaretką (w proszku), mieszamy dokładnie. Schładzamy, do momentu, aż jabłka nie zaczną lekko tężeć (wystawiłam na balkon).Kiedy zacznie gęstnieć, masę wylać na nasączony ponczem biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę jabłkową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).