Wykonanie
Delikatny nasączony kwaskowatym ponczem
biszkopt, pyszna masa
jabłkowa i kremowa masa śmietanowa tworzą bardzo wykwintny bukiet smakowy :)
biszkopt :3
jaja2,5 kopiastej łyżki
mąki pszennej tortowej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
cukru1,5 łyżki ciemnego
kakaomasa
jabłkowa:1 kg kwaśnych
jabłek1,5 opakowania
galaretki ( u mnie agrestowa)masa śmietanowa:250 - 300 ml
śmietany kremówki 30%1 płaska łyżka
żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku2 łyżki
cukru pudruponcz: 1/3 szklanki zimnej
wody + sok z połowy
cytryny (ja nasączałam
sokiem z pigwowca)
Białka ubijamy z
cukrem na pianę, dodajemy
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia,
żółtka,
kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.Schładzamy, nasączamy ponczem.
Jabłka obieramy, koimy na grubsze plastry, podlewamy 1/4 szklanki
wody, podsmażamy do zredukowania soku, zestawiamy z gazu, zasypujemy
galaretką (w proszku), mieszamy dokładnie. Schładzamy, do momentu, aż
jabłka nie zaczną lekko tężeć (wystawiłam na balkon).Kiedy zacznie gęstnieć, masę wylać na nasączony ponczem
biszkopt, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać
cukier, połączyć z zahartowaną
żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę
jabłkową.Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).