Wykonanie
składniki
biszkopt* 2
jajka* 1/3 szklanki
mąki pszennej* 1 łyżka
mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki
cukru* 1 łyżeczka
octu* 1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa
jabłkowa* 1 kg
jabłek* 3
galaretkimasa śmietanowa* 200 ml
śmietany 30%* 2 łyżeczki
żelatyny* 1 łyżka
cukru pudruSposób wykonania
biszkoptOddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a
cukier się rozpuści.Do
żółtek dodać
proszek do pieczenia i
ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać
żółtka do
białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą
mąkę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.
masa
jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte
jabłka.Kiedy
galaretka z
jabłkami zacznie tężeć wylać na
biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowa
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej
wody.Zimną
śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli
wodnej, do lekko ciepłej dodać łyżkę
śmietany i wymieszać, następnie jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, na koniec stopniowo dodawać
żelatynę do
śmietany i mieszać, można mikserem.
Śmietanę wyłożyć na stężałą masę
jabłkową. Można posypać startą
czekoladą, uprażonymi wiórkami kokosowymi lub
migdałami.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.