Wykonanie
Mamy sobotę więc czas na ciasto. Jako , że długo mnie nie było pragnę Wam zaproponować pyszny torcik z
wiśniami,
malinami, nutellą i kremem z
bitej śmietany. Jest słodko kwaśny z nutą odrobinę gorzkiego
biszkoptu - naprawdę polecam przygotować w domu :)
Biszkopt :- 3
jajka duże kurze- pół szklanki
cukru- 2 łyżki
kakao- łyżeczka
proszku do pieczenia-
mąka ziemniaczanej ( ok.80g)-
mąka tortowa ok/.80gMasa śmietanowa- 700 ml
śmietany 30%- 3 łyżeczki
żelatyny- 200g
cukru pudrudo tego : ok. 100g nutelli , 250 g
wiśni i
malin ( mogą byc mrożone jeśli robicie zimą) i srebrna posypka
Żółtka ubijamy z
cukrem .
Białka ubijamy na sztywno. Połowę dodajemy do
żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy delikatnie przesiane
mąki z proszkiem. Na koniec delikatnie dodajemy resztę piany. Przekładamy do tortownicy ( u mnie 24cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C na ok 10min
potem zmniejszamy temp. do 160C i pieczemy jeszcze ok 20min,
Biszkopt wyjmujemy, i studzimy a następnie przekrajamy na pół.Z podanej ilości
śmietany odlewamy pół szklanki i doprowadzamy ją do wrzenia ale nie zagotowujemy. Roztapiamy w niej
żelatynę i chwilę studzimy. Resztę zimnej
śmietany ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Kiedy będzie gęstnieć dodajemy
śmietanę z
żelatyną i ubijamy na sztywno.
Biszkopt nawilżamy odrobiną soku z
owoców lub
wodą, smarujemy nutellą. Na to układamy
owoce, na to warstwa kremu, przyciskamy drugą częścią
biszkoptu. Pozostałym kremem ,
owocami i posypką dekorujemy wierzch
tortu i wsadzamy do lodówki do zastygnięcia.