ßßß Cookit - przepis na Brzdąc - ciasto ze śmietaną

Brzdąc - ciasto ze śmietaną

nazwa

Wykonanie

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Lubię przeróżne placki ze śmietaną, a to jest najfajniejsze, bo można je zrobić wieczorem, rano dokończyć i iść do pracy. Po przyjściu możemy od razu zjeść sobie kawałeczek do kawy. Kiedyś jadłam bez kakao, ale ciemny jest najsmaczniejszy :)
Co potrzebujemy:
Biszkopt
4 jaja
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
750 ml śmietany 30%
3 śmietan-fix
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
żelatyna
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Śmietanę z kakao i cukrem przegotowujemy i wkładamy na noc do lodówki. Rano ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fixy i żelatynę (przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu). Gotową masę wykładamy na biszkopt, robimy zygzaczki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/10/brzdac-ciasto-ze-smietana.html