ßßß
800 gramów cukinii200- 250 gramów żółtego sera2 średnie marchewki1 średnia cebulapęczek szczypioru lub natki pietruszki3 średnie jaja1,5 szklanki bułki tartej2 - 3 ząbki czosnku1/3 szklanki oleju ( użyłam rzepakowego)1 płaska łyżeczka soli1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu1/4 łyżeczki słodkiej papryki ( można wymieszać z ostrą)Cukinię, jeśli jest starsza, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych, jeśli mamy młode cukinki, po prostu od razu ścieramy je na dużych oczkach. Wsypujemy do dużej miski, odstawiamy na 30 minut, następnie odciskamy z soku.Marchewki obieramy i również ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do cukinii.Cebulę, zieleninę siekamy.Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do warzyw, do tej samej miski wsypujemy również starty na dużych oczkach ser. Przyprawiamy, dodajemy jaja i bułkę tartą, wlewamy olej, mieszamy wszystko ( na przykład ręką) do uzyskania jednolitej masy.Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, wyrównujemy powierzchnię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 60 - 65 minut.Kroimy po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dodatkowo paru godzinach w lodówce.


