Wykonanie
Miałam zamiar zacząć od tego, jaki to pyszny jest pasztet z warzyw i tak dalej, ale podczas wpisywania tytułu wpisu zwróciłam uwagę na coś, co kazało mi sięgnąć po słownik. Jak właściwie powinno być: pasztet z
cukini czy cukinii? Nie wystarczył mi fakt, że "
cukini" zostało podkreślone na czerwono. Nie dało mi to spokoju, bo przecież wydawałoby się, że podobnie jest ze słowem
dynia- dyni. Tutaj na jaw wyszło moje niedouczenie w kwestii pochodzenia
owoców i warzyw. Postanowiłam nadrobić zaległości-
dynię do Europy sprowadził sam Krzysztof Kolumb. W Polsce szybko zdobyła ona popularność, gdzie furorę zrobiła nie tylko jako składnik potraw, lecz także dzięki przekonaniu, że jej nasiona dodają wigoru w łóżku. Z
cukinią sprawa przedstawia się inaczej. Otóż krewna znanej od wieków w Polsce dyni, została wyhodowana dopiero pod koniec XIX wieku we Włoszech. W dodatku z
kabaczka! Sama nazwa także pochodzi z
języka włoskiego- "zucchini" i znaczy tyle, co "mała
dynia", stąd w dopełniaczu, celowniku i miejscowniku liczby pojedynczej i dopełniaczu liczby mnogiej końcówka -ii. W Polsce
cukinia dostępna jest dopiero od kilkunastu lat, co bardzo mnie zaskoczyło, bo byłam przekonana, że moja mama hoduje ją w ogródku od zawsze. Wobec powyższego bez żadnych już wątpliwości zachęcam do wypróbowania przepisu na pasztet z
CUKINII pachnący
słoneczną, dziewiętnastowieczną Italią.
Składniki:1kg obranej
cukinii bez pestek1 mała
marchewka1
cebulasól5 łyżek
bułki tartej2
jajka15dkg
sera żółtego1/3 szklanki
olejubazylianatka pietruszkilistki
seleralubczykpieprz1 łyżeczka
currypapryka słodkapapryka ostra2 ząbki
czosnkuCukinię,
marchewkę i
cebulę należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dokładnie odciskamy sok, w przeciwnym razie wyjdzie nam
pasztetowa zamiast pasztetu (też jest dobra..). Dodajemy
bułkę tartą,
jajka,
utarty ser,
olej i
przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę lub drobniutko posiekanym
czosnkiem. Całość mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 60 minut w 200 stopniach.