Wykonanie
Coś wspaniałego ! Powaga, wszystko razem
daje świetny posmak, a
mięsko wychodzi bardzo soczyste i aromatyczne, pyyychotka! Będzie cudownie smakować w towarzystwie
ryżu, ziemniaczków lub na przykład frytek. Przepis zobaczyłam u Małgosi, podaję go z moimi zmianami.
2 duże lub 4 małe
filety z kurczakaprzyprawa do kurczaka400 gramów
pieczarek1 duża
cebula3 średnie
marchewki3 kopiaste łyżki
majonezu ( polecam Kielecki)4 plasterki
sera żółtegosól, ewentualnie
czarny pieprzFilety lekko rozbić, oprószyć
przyprawą, odstawić na 10 minut do lodówki. Jeśli są duże, przekroić tak, by z dwóch powstały nam cztery i również leciutko rozbić, oprószyć
przyprawą itd.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, wrzucić na 3 łyżki rozgrzanego
oleju, po 5 minutach smażenia zalać 0,5 szklanki gorącej
wody, przykryć i dusić do wytracenia płynu.
Pieczarki ( użyłam tylko kapeluszy) pokroić na małe kawałki, usmażyć z
cebulą ( pokrojoną w piórka), przełożyć do miski.
Do naczynia z
pieczarkami dodać również podduszoną
marchewkę, dodać
majonez i wszystko dokładnie wymieszać.
Szerokie i płaskie naczynie żaroodporne wysmarować
olejem, na dnie ułożyć filety, na
mięso wyłożyć równomiernie "pierzynkę"
pieczarkowo -
marchewkową.
Nie przykrywając, naczynie wsadzić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni ( funkcja góra - dół) i zapiekać przez około 40 minut.Na parę minut przed upływem tego czasu poukładać
ser żółty ( możemy pokroić go na małe kwadraciki lub zetrzeć drobno).