Wykonanie
Danie, które idealnie nadaje się na świąteczny stół. Po pierwsze jest naprawdę pysznie otulone w kołderkę z
marchewki i
pieczarek, po drugie jest trochę kaloryczne bo zawiera
majonez więc raczej zbyt często robić go nie
będę. Ale jest tak pyszne, że bije na głowę zwykłego
schabowego więc warto spróbować. Ja zamieniłam
schab na
fileta drobiowego ale myślę, że każde
mięso można otulić taką kołderką.
ŹródłoSkładniki:1
pierś z kurczaka1 szklanka startej
marchewki4-5
pieczarek1
cebulakilka łyżek
majonezuPiekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Cebulę i
pieczarki pokroić w dość drobną kosteczkę, po czym podsmażyć na patelni. Doprawić je do smaku. Pierś przekroić na dwie części, każdą z nich lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Przyprawione kotlety ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na nich umieścic solidną warstwę
pieczarek z
cebulą, a jeszcze wyżej startą
marchewkę. Na samym wierzchu rozsmarować grubą warstwę
majonezu.Odkryte naczynie wstawić do piekarnika i piec około 30-40 minut.
Marchewko-majonezowa powierzchnia powinna zmienić się w złocistą, lekko chrupiącą skorupkę.Smacznego:)