Wykonanie
Dzisiaj kolejna prosta, szybka a przede wszystkim smaczna propozycja obiadowa. Proponuję Wam
pierś kurczaka zapiekaną pod
pieczarkami duszonymi z
cebulką, z pieczonymi ziemniaczkami z
rozmarynem i
solą morską, a zamiast surówki puree z
marchewki. Kto już korzystał z moich przepisów zapewne już wie co lubię :) Proste i nieskomplikowane, a przy tym szybkie i smaczne dania.porcja dla 2 osób:
Kurczak:
pierś z kurczaka5
pieczarekcebula60 g
żółtego seraprzyprawa do kurczaka lub gyrosu
oliwa z oliwekPierś kroimy na kotlety, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną
oliwy i posypujemy
przyprawą.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół, a później w plasterki.
Cebulę siekamy w kostkę.
Cebulkę chwilę podsmażamy na odrobinie
oliwy i dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Podduszone
pieczarki wykładamy na każdy kotlet piersi i posypujemy
startym serem. Piec w piekarniku ok 30 min w temp. 170 st.C. Gdy
ser się zapiecze można przykryć folią aluminiową i dokończyć pieczenie.Ziemniaczki:5
ziemniaków (lub więcej dla lubiących chrupiące, pieczone ziemniaczki)
ziemniaki kroimy na ósemki, przekładamy do miski i wlewamy trochę
oleju. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać grubo mieloną
solą morską (można użyć również zwykłej
soli lub
przyprawy do ziemniaków). Można posypać odrobiną
rozmarynu. Piec w piekarniku w temp. 180 st. do zrumienienia się
ziemniaków na złoto. Trwa to ok godziny.
Marchewka:250 g
marchewkiMarchewkę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podlać odrobiną
wody. Dusić do miękkości. Doprawić odrobiną
masła, zagęścić dodając trochę
mąki wymieszanej ze
śmietanką. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem do smaku.