ßßß Cookit - przepis na schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo polski i bardzo smaczny obiad, wg mnie idealny na niedzielę :) Podam go z podsmażanymi ziemniakami i mizerią, pyszności :) Przepis zaczerpnięty od Helenki z moimi małymi zmianami.
około 700 gramów schabu bez kości
300 gramów pieczarek ( świetnie sprawdzą się również kurki i boczniaki)
200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%
2 średnie cebule
sól, pieprz
1 płaska łyżeczka majeranku (opcjonalnie)
3 ziarenka ziela angielskiego
1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego
liść laurowy
siekana natka pietruszki do podania
Schab umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć dodać pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone pieczarki, posolić, dodać pieprz, smażyć około 3 minut, zalać gorącym bulionem, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Jeśli sos za bardzo nam się zredukował, dolać odrobinę wody. Kiedy mięso będzie już kruche i miękkie, wsypać majeranek (opcjonalnie), wymieszać, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/08/schab-z-pieczarkami-w-sosie-smietanowym.html