Wykonanie
Bardzo polski i bardzo smaczny obiad, wg mnie idealny na niedzielę :) Podam go z podsmażanymi
ziemniakami i mizerią, pyszności :) Przepis zaczerpnięty od Helenki z moimi małymi zmianami.
około 700 gramów
schabu bez kości300 gramów
pieczarek ( świetnie sprawdzą się również
kurki i boczniaki)200 gramów kwaśnej, gęstej
śmietany 18%2 średnie
cebulesól,
pieprz1 płaska łyżeczka
majeranku (opcjonalnie)3 ziarenka
ziela angielskiego1,5 - 2 szklanki
bulionu warzywnego lub wołowego
liść laurowysiekana
natka pietruszki do podania
Schab umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na
oleju, kiedy wytraci wilgoć dodać pokrojoną w półtalarki
cebulę i pokrojone
pieczarki, posolić, dodać
pieprz, smażyć około 3 minut, zalać gorącym
bulionem, wrzucić
liść laurowy,
ziele angielskie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Jeśli sos za bardzo nam się zredukował, dolać odrobinę
wody. Kiedy
mięso będzie już kruche i miękkie, wsypać
majeranek (opcjonalnie), wymieszać, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Następnie dodać zahartowaną
śmietanę, wymieszać. Podawać posypane posiekaną
natką pietruszki.