Wykonanie
A wszystko zaczęło się od wizyty w pierogarni… Zamówiłam pierogi, a jako dodatek poprosiłam o
kapustę z
pieczarkami i zamiast skupić się na pierogach ja nie mogłam się oderwać od dodatku! Dlatego też postanowiłam sobie zrobić duuużo takiej
kapusty.
Potem stwierdziłam, że mógłby z tego być po prostu obiad, ale teraz co z mężem..tak bez mięsa? No i tak wpadłam na pomysł dodania
schabu, zwłaszcza, że zerkał na mnie z lodówki :) I wszyscy byli zadowoleni :)
Składniki:3 -4 porcje500 g
kapusty kiszonej500 g
pieczarek400 g
schabu (w plastrach)400 ml
bulionu warzywnego3
liście laurowe3 kulki
ziela angielskiegobiała
cebula30 g
masłasólpieprzWykonanie:
Schab nacieramy z obu stron
solą oraz
pieprzem i kroimy w większe kawałki.
Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki,
cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Kapustę siekamy (lubię mocno kwaśną, więc jej nie przepłukiwałam). Jeśli mamy
kapustę z zalewą nie odlewamy jej (chyba, że wolimy mało kwaśną wersję).W większym garnku rozpuszczamy
masło. Podsmażamy na nim
cebulę dopóki nie
zrobi się szklista i dodajemy
pieczarki. Delikatnie solimy . Gdy
pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy
liście laurowe, kulki
ziela angielskiego i
kapustę razem z zalewą.Całość zalewamy
bulionem i dodajemy pokrojony
schab. Dusimy pod przykryciem przez około 30-40 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy
pieprzem i ewentualnie
solą.Smacznego!