Schabowy w kapuście kiszonej jest to prostszy i o wiele smaczniejszy pomysł na zwyczajnego kotleta schabowego i kapustę kiszoną. Niedawno miałem okazję takiego zakosztować na przyjęciu urodzinowym, było tak pyszne że chyba zapomnę o panierowaniu i smażeniu schabowego.Składniki :3-5 kawałków kotleta schabowego0,5-0,7 kg kapusty kiszonej (najlepiej swojskiej)2 średnie cebulkiliść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól200 ml śmietany kremówki 30%masło do smażeniaPrzygotowanie :Kapustę opłukuję i jeśli trzeba drobniej szatkuję. Gotuję ją do miękkości razem z przyprawami. Na maśle podsmażam na złoto poszatkowane cebulki podlewając na początku wodą która odparuje a cebulka zyska jędrność. Dodaję ją do odcedzonej miękkiej kapusty, mieszam i doprawiam "na gotowo". Kotleta lekko rozklepuję przyprawionego pieprzem i odrobiną soli i podsmażam po kilka-kilkanaście sekund tak aby tylko zamknąć pory na pozostałym po smażeniu cebulkimaśle.Do naczynia żaroodpornego na dno daję trochę kapusty, na niej układam kotlety i przykrywam resztą kapusty. Całość polewam śmietaną i zapiekam ok 25 minut w 180-190oC.Podałem z gotowanymi ziemniaczkami w koperku. Niebo w gębie.Zainspirowane osoby tym przepisem :Grażka gotuje - Schab w kapuście