Wykonanie
Pierogi zjem pod każdą postacią pod warunkiem, że ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach a farsz będzie pikantny i nie oszukany.
Jadłam już pierogi z
kapustą i
grzybami w wielu restauracjach i domach porównując zawsze jakość tych dwóch najważniejszych rzeczy. Bywało różnie bo albo ciasto było twarde, albo w farszu nie czułam smaku
grzybów albo jedno i drugie było mdłe i nie do przełknięcia. Dlatego, podobnie jak doświadczałam wielu prób z przepisami na ciasto pierogowe tak według różnych przepisów próbowałam robić farsz . Zawsze miałam wrażenie, że jest bardziej kapuściany niż
grzybowy dlatego dodałam do niego
pieczarki. Teraz jest idealny, pyszny, doskonała proporcja
kapusty i
grzybów. Takie pierogi możemy podawać z
cebulką i skwarkami lub z
sosem grzybowym.
Przepis na delikatne ciasto do pierogów z
maślanką podałam TutajSkładniki na Farsz:- 80 dag
kiszonej kapusty,- 10-15 dag
suszonych grzybów,- 30 dag
pieczarek,- 2
cebule,- 2
liście laurowe,- 4 ziarna
ziela angielskiego,- 1 szklanka
bulionu warzywnego,-
olej do smażenia,-
sól i
pieprz.Sposób wykonania:
pieczarki oczyszczamy, płuczemy i kroimy w plasterki,
cebulę kroimy w drobna kostkę,
suszone grzyby zalewamy wrzącą
wodą i moczymy około 5 min, na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
cebulę oraz
pieczarki około 5 min,do głębokiej patelni lub garnka o grubym dnie wkładamy pokrojoną
kapustę kiszoną, dodajemy: podsmażone
pieczarki z
cebulą, namoczone
grzyby,
liście laurowe,
ziele angielskie i zalewamy
bulionem,gotujemy do miękkości i aż
wywar całkowicie odparuje, pod koniec gotowania dobrze przyprawiamy
solą i
pieprzem,następnie usuwamy
liście laurowe oraz
ziele angielskie i mielimy farsz (jeśli farsz jest zbyt mokry możemy pozbyć się nadmiaru płynu odcedzając go przez bawełnianą ściereczkę, lub na gęstym sicie)tak przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy pyszne pierożki.