ßßß Cookit - przepis na Zupa pieczarkowa jak u mamy

Zupa pieczarkowa jak u mamy

nazwa

Wykonanie

Odwieczny dylemat – pieczarkowa z makaronem czy z ziemniakami – najlepiej rozwiązać dodając oba składniki. Pyszna zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Ten prosty przepis pochodzi z książki Pyszne Obiady Anny Starmach. Smakuje jak u mamy!
Składniki
600g pieczarek
2l bulionu warzywnego (przepis tuta j)
70ml śmietany 18%
1/4 korzenia selera
Marchewka
Pietruszka (możesz użyć warzyw, na których gotował się bulion)
4 ziemniaki
Cebula
Garść makaronu o dowolnym kształcie
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
Natka pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyść, oddziel kapelusze od nóżek i pokrój na ćwiartki.
W dużym garnku o grubym dnie rozpuść połowę masła i podsmaż pieczarki, aż się pięknie zezłocą, następnie przełóż je do miseczki.
Umyj i obierz seler, marchewkę i pietruszkę (jeśli używasz warzyw z bulionu – rzecz jasna nie musisz tego robić), następnie pokrój je w kostkę. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
W garnku, w którym przysmażałaś pieczarki roztop masło, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Kiedy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa.
Całość zalej bulionem i gotuj przez 20 minut.
Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp makaron – aby gotował się tyle, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu.
Odlej część wywaru, wymieszaj go ze śmietaną i wlej z powrotwm do garnka.
Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.
Smacznego!
Reklamy
Źródło:https://mammadeli.com/2019/01/21/zupa-pieczarkowa-jak-u-mamy