Wykonanie
Odwieczny dylemat – pieczarkowa z
makaronem czy z
ziemniakami – najlepiej rozwiązać dodając oba składniki. Pyszna zupa, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Ten prosty przepis pochodzi z książki Pyszne Obiady Anny Starmach. Smakuje jak u mamy!Składniki600g
pieczarek2l
bulionu warzywnego (przepis tuta j)70ml
śmietany 18%1/4
korzenia seleraMarchewkaPietruszka (możesz użyć warzyw, na których gotował się
bulion)4
ziemniakiCebulaGarść
makaronu o dowolnym kształcie2 łyżki
masła2
liście laurowe2 ziarenka
ziela angielskiegoNatka pietruszkiSól,
pieprzPrzygotowanie
Pieczarki oczyść, oddziel kapelusze od nóżek i pokrój na ćwiartki.W dużym garnku o grubym dnie rozpuść połowę
masła i podsmaż
pieczarki, aż się pięknie zezłocą, następnie przełóż je do miseczki.Umyj i obierz
seler,
marchewkę i
pietruszkę (jeśli używasz warzyw z
bulionu – rzecz jasna nie musisz tego robić), następnie pokrój je w kostkę.
Ziemniaki i
cebulę obierz i pokrój w kostkę.W garnku, w którym przysmażałaś
pieczarki roztop
masło, dodaj
cebulę,
liście laurowe,
ziele angielskie. Kiedy
cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa.Całość zalej
bulionem i gotuj przez 20 minut.Dodaj
pieczarki, dopraw
solą i
pieprzem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp
makaron – aby gotował się tyle, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu.Odlej część
wywaru, wymieszaj go ze
śmietaną i wlej z powrotwm do garnka.Zupę podawaj posypaną
natką pietruszki.Smacznego!Reklamy