ßßß
 
            
         ciasto na 6 sztuk:400 gramów mąki pszennej2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku1 płaska łyżeczka soli1,5 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody3 średnie filety z kurczaka400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku3 zmiażdżone ząbki czosnku1,5 łyżki mąki pszennej3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach3 łyżki olejuprzyprawa do kurczakasól, pieprzdodatkowo:150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkachMąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa.
ciasto na 6 sztuk:400 gramów mąki pszennej2 płaskie łyżeczki drożdży w proszku1 płaska łyżeczka soli1,5 łyżki oliwy lub oleju2 łyżki jogurtu lub śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody3 średnie filety z kurczaka400 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku3 zmiażdżone ząbki czosnku1,5 łyżki mąki pszennej3 kopiaste łyżki pikantnego sera żółtego startego na drobnych oczkach3 łyżki olejuprzyprawa do kurczakasól, pieprzdodatkowo:150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkachMąkę przesiewamy z drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy przyprawą, smażymy na oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy czosnek, sól i pieprz. Zasypujemy przesianą mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję szpinaku, na wierzch układamy kawałki mięsa. Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :) Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia sera.
