Wykonanie
Bardzo lubimy je z różnymi nadzieniami, ta wersja jest próbą połączenia mojej miłości do koloru zielonego i miłości moich mężczyzn do mięcha :)Polecam również tureckie
chlebki z meksykańskim farszem :)
ciasto na 6 sztuk:400 gramów
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
drożdży w proszku1 płaska łyżeczka
soli1,5 łyżki
oliwy lub
oleju2 łyżki
jogurtu lub
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka
cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej
wody3 średnie
filety z kurczaka400 gramów mrożonego rozdrobnionego
szpinaku3 zmiażdżone ząbki
czosnku1,5 łyżki
mąki pszennej3 kopiaste łyżki pikantnego
sera żółtego startego na drobnych oczkach3 łyżki
olejuprzyprawa do kurczakasól,
pieprzdodatkowo:150 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkach
Mąkę przesiewamy z
drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać
mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.W tym czasie przygotowujemy sobie farsz.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę, obsypujemy
przyprawą, smażymy na
oleju, odsączamy z tłuszczu, schładzamy.
Szpinak rozmrażamy w rondlu, podlewamy
olejem, smażymy do zredukowania soku, następnie dodajemy
czosnek,
sól i
pieprz. Zasypujemy przesianą
mąką, podgrzewamy do zgęstnienia, przekładamy do miski, schładzamy do temperatury pokojowej, następnie wsypujemy
ser starty na drobnych oczkach, mieszamy dokładnie.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, nakładamy na nią porcję
szpinaku, na wierzch układamy kawałki
mięsa.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Na około 5 minut przed końcem pieczenia farsz przykrywamy
serem startym na dużych oczkach, zapiekamy do roztopienia
sera.