Wykonanie
ta potrawa na stałe zagości w moim domu, pyszne to jest ! :)fantastyczne jest również to, że mamy pełną dowolność farszu, super ! :))
ciasto:400 gram
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
drożdży w proszku1 płaska łyżeczka
soli1,5 łyżki
oliwy2 łyżki
jogurtu lub
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka
cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej
wodyfarsz:3 małe
filety z kurczaka3 ząbki
czosnku2 małe
pomidoryokoło 0,5 słoiczka
mieszanki meksykańskiej (dałam Pudliszki)
przyprawa do kurczaka,
ostra paprykaulubione
zioła (ewentualnie)6-7 łyżek pikantnego
ketchupu do posmarowania
chlebkówinspiracja od Oli
Mąkę przesiewamy z
drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli się klei możemy lekko podsypać
mąką, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z
czosnkiem,
przyprawami na niewielkiej ilości
oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki
pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z
pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną
mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 5 równych części. Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją
ketchupem, układamy wzdłuż farsz.
Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt jakby łódeczki :)
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni.