Wykonanie
            Chlebki te robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona! Na pierwszy ogień poszły 
piersi z kurczaka ale napewno niebawem tą ucztę kulinarną powtórzę z 
mięsem mielonym.
 Chlebki
Chlebki odkryłam u Ewy:*składniki na ciasto:400 gram 
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki 
drożdży w proszku1 płaska łyżeczka 
soli1,5 łyżki 
oliwy2 łyżki 
jogurtu lub 
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka 
cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej 
wodyskładniki na farsz:3 małe 
filety z kurczaka3 ząbki 
czosnku2 małe 
pomidoryokoło 0,5 słoiczka 
mieszanki meksykańskiejprzyprawa do kurczaka, 
ostra paprykaulubione 
zioła (ewentualnie)
ketchup do posmarowania 
chlebkówMąkę przesiewamy z 
drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z 
czosnkiem, 
przyprawami na niewielkiej ilości 
oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki 
pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z 
pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną 
mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 7 równych części .

Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją 
ketchupem, układamy wzdłuż farsz.Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt łódeczki.

Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 stopni.
