Wykonanie
Chlebki te robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona! Na pierwszy ogień poszły
piersi z kurczaka ale napewno niebawem tą ucztę kulinarną powtórzę z
mięsem mielonym.
Chlebki odkryłam u Ewy:*składniki na ciasto:400 gram
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
drożdży w proszku1 płaska łyżeczka
soli1,5 łyżki
oliwy2 łyżki
jogurtu lub
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka
cukruokoło 0,5 do 3/4 szklanki ciepłej
wodyskładniki na farsz:3 małe
filety z kurczaka3 ząbki
czosnku2 małe
pomidoryokoło 0,5 słoiczka
mieszanki meksykańskiejprzyprawa do kurczaka,
ostra paprykaulubione
zioła (ewentualnie)
ketchup do posmarowania
chlebkówMąkę przesiewamy z
drożdżami, dodajemy resztę składników, zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy z
czosnkiem,
przyprawami na niewielkiej ilości
oleju, dodajemy sparzone i obrane ze skórki
pomidory pokrojone w kosteczkę, mieszamy i podduszamy przez chwilkę, żeby sok z
pomidorów się zredukował, pod koniec dodajemy odcedzoną
mieszankę meksykańską i ewentualnie doprawiamy, lekko studzimy.Ciasto po wyrośnięciu krótko zagniatamy, dzielimy na 7 równych części .
Z każdej formujemy owalną formę, smarujemy ją
ketchupem, układamy wzdłuż farsz.Końce zalepiamy porządnie i formujemy następujący kształt łódeczki.
Pieczemy 20 min. w temperaturze 200 stopni.