Wykonanie
            Jak tylko zobaczyłam na blogu Z 
Cukrem Pudrem te 
chlebki, wiedziałam, że przyjdzie na nie czas :))Przypadł mi bardzo do gustu niecodzienny sposób podania 
kurczaka, dowolność przypraw, no i sam pomysł na przekąskę.
Chlebki na blogu Ewy wyglądają bardzo apetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne!Moje kawałki 
kurczaka doprawiłam 
przyprawą meksykańską oraz 
papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością 
cebuli i 
papryki: czerwonej i żółtej.Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego, 
drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie.

Składniki na ciasto:40 dkg 
mąki pszennej30 g 
drożdży1 płaska łyżeczka 
soli1,5 łyżki 
oliwy z oliwek2 łyżki 
jogurtu lub 
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka 
cukruokoło 0,5 szklanki ciepłej 
wodySkładniki na farsz:3 małe 
filety z kurczaka2 ząbki 
czosnku1/2 
papryki żółtej1/2 
papryki czerwonejpuszka 
pomidorów w sosie własnymmała puszka 
kukurydzy100g 
sera żółtegoprzyprawa meksykańskasłodka i 
ostra paprykaolejketchup do posmarowania 
chlebkówWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej 
wody. 
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie 
drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto - podsypując 
mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy 
przyprawami. Na patelni rozgrzewamy 
olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę 
cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy 
kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie 
papryki. Następnie dodajemy 
pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę 
przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy 
kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną 
kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach 
ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku 
solą.Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo 
mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką 
ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi.

Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej 
mąką lub 
bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe ... :))

