Wykonanie
Jak tylko zobaczyłam na blogu Z
Cukrem Pudrem te
chlebki, wiedziałam, że przyjdzie na nie czas :))Przypadł mi bardzo do gustu niecodzienny sposób podania
kurczaka, dowolność przypraw, no i sam pomysł na przekąskę.
Chlebki na blogu Ewy wyglądają bardzo apetycznie i już teraz wiem, że musiały być pyszne!Moje kawałki
kurczaka doprawiłam
przyprawą meksykańską oraz
papryką i przesmażyłam z dość dużą ilością
cebuli i
papryki: czerwonej i żółtej.Ten pyszny farsz w otoczeniu mięciutkiego,
drożdżowego ciasta stworzył nie tylko pyszną przekąskę ale wręcz pożywne danie.
Składniki na ciasto:40 dkg
mąki pszennej30 g
drożdży1 płaska łyżeczka
soli1,5 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
jogurtu lub
śmietany ( o temperaturze pokojowej)1 łyżeczka
cukruokoło 0,5 szklanki ciepłej
wodySkładniki na farsz:3 małe
filety z kurczaka2 ząbki
czosnku1/2
papryki żółtej1/2
papryki czerwonejpuszka
pomidorów w sosie własnymmała puszka
kukurydzy100g
sera żółtegoprzyprawa meksykańskasłodka i
ostra paprykaolejketchup do posmarowania
chlebkówWykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 0.5szkl ciepłej
wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy rozpuszczone w wodzie
drożdże oraz wszystkie pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto - podsypując
mąką, jeśli ciasto będzie mocno klejące. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy
przyprawami. Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulę. Chwile smażymy, po czym dodajemy
kurczaka. Smażymy ok 10 minut mieszając i dodajemy pokrojone w kostkę obie
papryki. Następnie dodajemy
pomidory w sosie własnym (ew. łyżkę
przecieru pomidorowego). Dusimy wszystko, aż płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy
kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną
kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach
ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku
solą.Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo
mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką
ketchupu i układamy na nim nasz farsz. Z ciasta formujemy łódeczkę, skręcając ściśle brzegi.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką lub
bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 195st 25 minut.Zjadamy ciepłe ... :))