Wykonanie
Tak sobie pomyślałam, że skoro lubimy i często robię pizzę z
ananasem to
czemu by nie zrobić z
gruszką. Jak pomyślałam tak i zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę. Pizza jest przepyszna, powiedziałabym że jeszcze lepsza niż z
ananasem bo
gruszka wspaniale się rozpieka a jej
słodycz w połączeniu z chrupiącym
ciastem, pikantym
kurczakiem i ciągnącym się
serem daje niesamowity efekt. Bardzo ważną rzeczą jest to, żeby
gruszka była bardzo dojrzałam, wtedy fajnie się rozpieka. Jest to moja propozycja na dzisiejszy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Składniki:10 g
drożdżypół łyżeczki
solipół szklanki ciepłej
wody1,5 szklanki
mąki pszenne1 łyżka
oliwy1
filet z kurczakaprzyprawa do kurczaka2 bardzo dojrzałe
gruszkikawałek
żółtego seraoliwa do smażeniaZ
wody i
drożdży zrobić rozczyn. Kiedy rozczyn zwiększy objętość wlać do przesianej
mąki, dodać
oliwę i
sól. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do podwojenia objętości. W tym czasie pokroić oczyszczone
mięso kurczaka w kostkę, obtoczyć w
przyprawie do
kurczaka i usmażyć na rumiani.
Gruszkę obrać i pokroić w ósemki. Ciasto odgazować, wyłożyć blachę do pizzy i obłożyć
kurczakiem i
gruszką. Piec 25 minut, dodac
ser i piec jeszcze 5 minut., aż
ser się rozpuści.Smacznego:)