Wykonanie
Moi domownicy przepadają za świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. W ciągu tygodnia nie mam czasu biec z rana do sklepu, ale wieczorem gdy wszyscy zasną pozostaję w mojej kuchni i czaruję, by rano widzieć uśmiechy na twarzach
bliskich:)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki ciepłej
wodypłaska łyżeczka
soli3 łyżeczki
oliwy z oliwek20g
drożdżyDo
wody dodajcie
sól,
oliwę i
drożdże, a gdy wszystko dokładnie wymieszacie wlejcie do miski z
mąką. Musicie długo i dokładnie wyrabiać jeśli zależy Wam na wspaniacłych pęcherzykach powietrza po upieczeniu - dzięki nim
bułki są puszyste. Wyrobione ciasto podzielcie na 6 - 8 kulek i ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczcie i natnijcie nożem "na krzyż" do połowy wysokości, a nastęnie odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Powinny podrosnąć w widoczny sposób. Teraz wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez 20 minut.PYCHA!!!!
P.S.Jeśli chcecie
mieć bułeczki ciekawsze w smaku możecie użyć
mąki pełnoziarnistej lub dodać do ciasta ziarna,
zioła,
starty ser żółty itp. Zachęcam do eksperymentowania:)