Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki drobnej semoliny- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżka
oliwy- 15g świeżych
drożdży- 1-1,25 szklanki letniej
wodySposób przygotowania:1. Z
drożdży przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do napuszenia.2. W misce mieszamy semolinę z
mąką, następnie dodajemy
oliwę,
sól,
drożdże i
wodę, dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.3. Po tym czasie ciasto chwilę ugniatamy, by je odgazować, później dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy, brzegi zawijamy do środka, układamy na blaszkę obsypaną
mąką i pozostawiamy na kilka minut do lekkiego podrośnięcia.4. Ciasto smarujemy
sosem pomidorowym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni, na ok. 10-15 min., aż ciasto ładnie urośnie.Inspiracja:kraina-szczesliwosci