Wykonanie
Tradycyjna potrawa wielkopolska, podawana zwykle z duszoną
kapustą, pycha ! :)
przepis stądkluski:1 kg
ziemniaków1 duże
jajo1 szklanka
mąki pszennej (czasem więcej, wszystko zależy od
ziemniaków)3/4 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżka
mąki ziemniaczanejdodatkowo jako omasta:2 średnie
cebule200 - 250 gramów
wędzonego boczku0,8 kg
kiszonej kapusty (może być z
marchewką)1
cebulaliść laurowy4 ziarenka
ziela angielskiegoczarny pieprzszczypta
kminku0,5 łyżeczki
cukruKapustę, jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać pod bieżącą
wodą, odcisnąć, pokroić drobno.Włożyć do garnka, wrzucić
przyprawy, zalać
wodą do 3/4 wysokości, gotować do miękkości
kapusty ( u mnie około 50 minut).
Cebule posiekać, usmażyć na złoto na patelni, przełożyć do
kapusty wymieszać, ewentualnie doprawić.
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na
pure.Dokładnie wycisnąć z soku (można użyć gazy lub bardzo gęstego sita). Soku nie wylewać. Po kilkunastu minutach na dnie soku wytrąci się krochmal, odsączyć go jak się tylko da najbardziej z soku i przełożyć do
ziemniaków. Wbić
jajo, dodać
przyprawy,
mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać dokładnie łyżką.Ciasto ma być bardzo gęste, inaczej kluski nam się rozpadną podczas gotowania, ale też i nie przesadzajmy z
mąką, bo będą twardawe.
W dużym garnku zagotować
wodę, lekko ją osolić, nabierać porcję ciasta wielkości 3/3 łyżeczki, wkładać do wrzątku, przytrzymać chwilkę, kluseczka sama nam się od łyżki odklei. Gotować partiami po około 7 - 10 minut, na małym ogniu, czas gotowania zależy od wielkości kluseczek.Odcedzić.
Boczek pokroić na paseczki, podsmażyć w dużym rondlu z posiekaną
cebulą, następnie do rondla z
boczkiem przełożyć odcedzone kluski, wszystko razem podgrzewać mieszając. Podawać z duszoną
kapustą.