ßßß Cookit - przepis na Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne)

Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne)

nazwa

Wykonanie

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą.
Składniki:
3 kg mączystych ziemniaków
około 1/2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2-3 jajka
sól
500g wędzonego boczku
2 białe cebule
1kg kiszonej kapusty
ziele angielskie
liść laurowy
łyżka masła klarowanego
biała cebula
łyżka mąki
Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, odcisnąć nadmiar soku do miski lub pozostawić na sicie z małymi oczkami do odsączenia. Sok, który powstał z tarcia ziemniaków zostawić na chwilę do ustania, odlać i zebrać pozostałą na dnie skrobię. Dodać do ziemniaków. Do startych ziemniaków dodać jajka i mąki oraz sól. Ciasto powinno być dość gęste. Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki.
Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia.
Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule.
W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać łyżkę mąki tworząc zasmażkę, a następnie kiszoną kapustę. Podlać niewielką ilością wody (tak by kapusta była niemal przykryta) oraz dołożyć 2-3 listki laurowe oraz kilka kulek ziela angielskiego. Gotować około 15 minut.
Kluski serwować polane skwarkami z tłuszczem w towarzystwie kapusty kiszonej.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/01/wielkopolskie-szare-kluchy-z-okrasa.html