Wykonanie
Wraz z Panną Malwinną z Filozofii Smaku zapraszam Was dzisiaj na pyszne danie kuchni polskiej – szare kluski. Jest to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Niemniej jednak popularne jest w wielu regionach polski np. w moim rodzinnym Łódzkiem jest znane pod nazwą kluski żelazne. Podaje się je ze skwarkami i
cebulą w towarzystwie duszonej
kiszonej kapusty. Właśnie w takiej konfiguracji pragnę je Wam zaprezentować. Przygotowywałam je po raz pierwszy w życiu i efekt naprawdę pozytywnie mnie zaskoczył, a najbardziej dogodziłam teściowej i jej teściowej, którym przypomniałam tą potrawą lata dzieciństwa.Szare kluski nie należą do najszybszych do zrobienia potraw, ale w
sumie nie wymagają wiele wysiłku. Naprawdę warto spróbować je zrobić. Przygotowując je korzystałam z przepisu z Kulinarnych Szaleństw
Margarytki . Pomocny okazał się też filmik Skutecznie.tv w internecie.
Składniki na 4 porcje:1,2 kg
ziemniaków1
jajkook. 1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu+ kilka łyżek
smalcu ze skwarkami+ na
kapustę kiszoną duszoną:1/2 kg
kapusty kiszonej1
cebula2 łyżki
oleju1
liść laurowy2
ziela angielskie1/2 łyżeczki
kminku1 łyżeczka
cukruwoda1. Najpierw najlepiej przygotować
kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją odcisnąć lub/i przepłukać. Można też nieco ją pokroić. Wrzucić do garnka, zalać
wodą, tak aby zakrywała
kapustę. Dodać
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Na 2 łyżkach
oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodać do
kapusty, dusić kolejne 30 minut. Dodać
kminek,
pieprz i
cukier. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu (do miękkości).2.
Ziemniaki obrać, umyć, odsączyć z
wody i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach – najlepiej w malakserze. Ja mam specjalną nakładkę do
tarcia ziemniaków (taką jak do placków ziemniaczanych).3. Przetarte
ziemniaki przełożyć na sito o drobnych oczkach i ustawić nad garnkiem, aby do niego ściekał cały płyn. Zostawić na minimum 30 minut.4. Na kilku łyżkach
smalcu zeszklić drobno posiekaną
cebulę. Wstawić
wodę w dużym garnku (nalaną do 3/4 wysokości). Dodać 2 łyżeczki
soli.5. Płyn, który odsączył się z
ziemniaków odlać do innego naczynia. Zrobić to ostrożnie, aby na dnie garnka został krochmal. Pozostały krochmal wymieszać z odciśniętymi
ziemniakami. Dodać
jajko,
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
przyprawy. Wymieszać. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej
śmietany (łyżka powinna stać). Jeśli ciasto jest za rzadkie należy dodać jeszcze trochę
mąki pszennej, jeśli zbyt gęste dolać nieco soku z
ziemniaków.6.
Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Przełożyć ciasto na talerz i nabierać po łyżeczce (do
herbaty) ciasta i wrzucać na wrzątek, za każdym razem maczając łyżeczkę w gotującej się wodzie. Rzucać kluski tak, aby równomiernie ułożyły się na dnie garnka. Gotować około 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać cedzakiem, odsączyć z
wody i przełożyć na patelnię ze
smalcem i
cebulką. Wymieszać i podawać razem z porcjami
kapusty.Moje kluseczki nie prezentują się może zbyt pięknie, ale były bardzo smaczne. Z założenia są nieregularne, chociaż znalazłam też info o maksymalnych ich wymiarach w internecie. Moje są stosunkowo duże. Następnym razem
będę już robić je z większą wprawą. Na pewno trzeba kłaść małe porcje ciasta na
wodę, bo podczas gotowania kluseczki znacznie powiększają swoją objętość.