Wykonanie
Świetna odmiana placków...orzeźwiająco -
kapustna :), bardzo nam smakowała. Podać możemy je na przykład z
sosem pieczarkowym i jakąś surówką, zapraszam do DZIAŁU .P.S. Ja zjadłam je ze
śmietaną, było super smacznie, ale odradzam to połączenie dla osób o wrażliwych żołądkach, bo może być gonitwa ;-).
1 kg
ziemniaków400 gramów
kiszonej kapusty (może być z
marchewką)2 średnie lub 1 duża
cebula2
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej1/3 - 0,5 płaskiej łyżeczki
pieprzu3 - 4 szczypty
soli2 szczypty
kminku (jeśli ktoś lubi)
liść laurowyKapustę bez płukania odciskamy z soku, siekamy, gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem
liścia laurowego i
kminku. Następnie studzimy, odciskamy ponownie i znów siekamy, odstawiamy do miseczki.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na
pure, jeśli uzbierało nam się sporo soku, delikatnie go odlewamy.Do
ziemniaków wbijamy dwa
jaja, dodajemy posiekaną
cebulę,
sól,
pieprz, mieszamy energicznie,
potem mąkę i znów mieszamy.
Na końcu wrzucamy przestudzoną(!), ugotowaną i posiekaną
kapustę, mieszamy dokładnie łyżką.
Na rozgrzany
olej nakładamy porcje masy smażąc niewielkie placuszki.
Podpiekamy je na złoto z obu stron na średnim ogniu jak przy tradycyjnych plackach. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych, podajemy z ulubionymi dodatkami.