Wykonanie
Tradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem
kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z
kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć
kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem
jogurtu i
szczypiorkiem :)
Składniki :- około 1/2 kg
ziemniaków,- 1
cebula,- 300 g
kapusty kiszonej,-
jajko,- 3 - 4 łyżki
mąki pszennej,-
sól,
pieprz,-
olej do smażenia.Wykonanie :
Ziemniaki i
cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie.
Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do
ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać
mąki i smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano i chrupko. Smacznego.