ßßß
Składniki:1.5 kg ziemniaków2 jajka5 cebul4 łyżki mąki pszennejsól do smakupieprz do smaku
Wykonanie: Ziemniaki obrać, wymyć, podzielić na pół. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych oczkach a drugą połowę na małych oczkach. Cebulę ścieramy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Następnie masę ziemniaczaną odciskamy, jednak nie wylewamy wody z ziemniaków. Gdy dokładnie odciśniemy ziemniaki, wodę z nich delikatnie wylewamy natomiast pozostawiony na dnie naczynia osad - czyli mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Kolejno dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Masa ma być zwarta jednak nie za sucha. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.Podajemy z naszymi ulubionymi, smacznego ;)