ßßß Cookit - przepis na Kotlety z ziemniakďż˝w i kiszonej kapusty

Kotlety z ziemniak�w i kiszonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Z podanej ilości składników wyszło mi aż 18 kotletów. Podałam je z ryżem i domowym sosem pomidorowym, choć wystarczy tutaj dobry keczup.
Lista zakupów na 18 sztuk:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
200 g kiszonej kapusty
2 marchewki - o łącznej wadze 160 g
2 jajka
1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
olej
sól, pieprz, kminek
Ziemniaki obrać i ugotować. kiszoną kapustę lekko odcisnąć i posiekać nożem. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Odcedzone ziemniaki utłuc na piure.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać startą marchewkę i posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Smażyć razem kilka minut.
W dużej misce połączyć wystudzone piure z zawartością patelni. Wbić 2 jajka i wsypać mąkę. Masę dokładnie wyrobić ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Na patelni rozgrzać olej. Lekko wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kotlety. Usmażyć na rumiano z obu stron.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2017/01/Kotlety-z-ziemniakow-i-kiszonej-kapusty.html