Wykonanie
Dziś korzystając z wolniejszego dnia przygotowałem obiad, a naszła mnie ochota na pyszne placki według przepisu mojej babci. Placki można jeść same lub jak ktoś woli można posypać
cukrem lub
śmietaną, ja osobiście nie przepadam za plackami na słodko.
Składniki:
Ziemniakicebulajajkamąkasól i
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy,
cebulę obieramy.Obrane
ziemniaki i
cebulę przepuszczamy przez maszynkę do
tarcia ziemniaków (ew. przez sokowirówkę) lub trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.do startych
ziemniaków dodajemy
jajka,
sól i
pieprz, całość mieszamy i dodajemy
mąkę(ciężko jest określić ile
mąki ma być ja robię na oko ) i całość dokładnie mieszamy.Sprawdzamy czy ciasto jest dość przyprawione, w razie potrzeby doprawiamy.Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy cienkie placki na złocisty kolor. Ważne żeby
olej był mocno rozgrzany inaczej placek nasiąknie
olejem. Można najpierw usmażyć mały placek, żeby sprawdzić smak.Smacznego!!!