Wykonanie
Uwielbiam! Nie wiem skąd wzięła się moja miłość przeogromna do placków ziemniaczanych. Wynikać może ona z samego uwielbiania
ziemniaków i wszelakich potraw z nimi związanych, jak rónież z nieposkromnionej chęci na smażone potrawy. Cokolwiek by to nie było, jak najdzie mnie chęć - na
stole muszą się pojawić. Robię je na wiele sposobów - tym razem forma podstawowa, tradycyjna i najczystrza - placki ziemniaczane ze
śmietaną!Składniki:-
ziemniaki-
cebula-
mąka-
jajko-
sól i
pieprz-
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki i
cebulę obieramy i ścieramy na tarce. Kto jak woli - ja zawsze wybieram grube oczka, bo tak wolę i bardziej mi smakuje, moja mama zawsze ściera je na miazgę :). Do masy ziemniaczanej wbijamy
jajko, dodajemy
mąkę,
sól i
pieprz. Mieszamy. Konsystencja powinna być dość gęsta, ale uważajcie, aby nie stała się zbyt mączna, gdyż placki wyjdą wtedy twarde.
Na patelni rozgrzewamy
olej i porcjami smażymy placki na złocisty kolor z obu stron.
Odkładamy je na ręcznik papierowy, aby nieco ociekły z tłuszczu. Podajemy polane
śmietaną :)Jeśli ktoś preferuje można posypać je dodatkowo
cukrem, i podawać jako wersję na słodko .