Wykonanie
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś wyjątkowo klasycznego.
Powiem szczerze, że pamiętając smaki dzieciństwa długo bałam się zrobić placki ziemniaczane. Pamiętam jak pytałam Mamy w jakich proporcjach trzeba dodawać poszczególne składniki, a odpowiedź była klasyczna dla doświadczonych osób, ze wszystko na okoNa początku miałam problem, co to znaczy na oko, aż w końcu udało mi się dojść do proporcji. Obecnie placki wychodzą na prawdę smaczne i takie, jak pamiętam
Składniki:– 1 kg
ziemniaków;– mała
cebula;– 2 łyżki
mąki;– 1
jajko;–
sól,
pieprz;–
olej do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcedzić
wodę, która powstała przy tarciu
ziemniaków.
Cebule zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać
ziemniaki,
cebulę,
mąkę,
jajko,
sól i
pieprz.Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami:
śmietaną,
cukrem lub
keczupemTradycyjne zwykłe jedzenie a niezwykle smaczne